Iva Poláčková Šolcová: Výzkum musí být zábava!

Na FHS UK patří vynikající věda. Důkazem tohoto tvrzení je třeba sociální psycholožka docentka Iva Poláčková Šolcová, která patří podle prestižního magazínu Forbes mezi 23 českých špičkových vědkyň letošního roku. Na naší fakultě působí v rámci oboru Teoreticko-výzkumná psychologie. Jsme rádi, že své zkušenosti sdílí s našimi studenty.


Iva Poláčková Šolcová (foto: Jakub Stadler)


Jak by se dalo stručně shrnout to, čemu se Iva Poláčková Šolcová věnuje? Nejvíce ji zajímá, proč se lidé chovají tak, jak se chovají, o čem a jak přemýšlejí, co má pro ně význam a jak svět kolem sebe prožívají a zakoušejí.


Při příležitosti prestižního ocenění jsme Ivě Poláčkové Šolcové položili několik dotazů:


Jak vnímáte skutečnost, že Vás magazín Forbes zařadil mezi 23 špičkových vědkyň?

Bezpochyby by bylo možné vytvořit hned několik dalších alternativních seznamů. Samozřejmě z toho mám radost. Je třeba zdůraznit, že v tomto případě jde zejména o to, že se vědkyním zařazeným do přehledu Forbes daří popularizovat vědu a dostávat jejich výzkumy a výsledky do společenského povědomí. Naopak v tomto žebříčku nejde primárně o poměřování H-indexů nebo množství získaných grantů či vydaných publikací a patentů.


Jak vnímáte spolupráci s FHS UK a roli fakulty při podpoře výzkumníků?

Studentky a studenti FHS UK jsou vždy součástí mých výzkumných týmů, například z projektu zaměřeného na střední věk vznikla řada bakalářských i magisterských prací. Bez studentů a studentek, kteří nyní dokončují magisterský obor Teoreticko-výzkumné psychologie, bych se neobešla. Jsem ráda, že se mnou spolupracují, je to skvělé!


Máte nějaké doporučení pro začínající vědkyně, aby byly ve svých výzkumech úspěšné?

Ať se výzkumem baví, ať je to těší a ať nepřestanou být zvědavé a žasnout. Ostatní je hodně i věc štěstí. Na lidi, oponenty, školitele, pracoviště, témata a podobně.


Na jaké překážky při práci narážíte?

Nejvíce mě frustruje administrativa a nedostatek peněz na asistenty výzkumu a pedagogické asistenty. Ale zas je fajn, že se musí člověk učit všechno, od účetnictví až po propagaci výzkumu.



Pro FHS UK zpracoval Filip Poštulka.



Poslední změna: 20. červen 2023 10:44 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám